نوشتن رزومه کاری
نوشتن یک رزومه کاری حرفهای که مهمترین مهارتهای مرتبط، تجربههای کاری و دستآوردهای شما را به بهترین شکل ممکن ارائه دهد بهعنوان روش کلیدی جذب توجه کارفرماها و یافتن فرصت مصاحبه به شمار میآید. حتما این سوال برایتان پیش آمده است که چگونه یک رزومه خوب بنویسیم ، چه چیزی باید در آن بنویسیم و قالب مناسب برای نوشتن رزومه چیست. در این مطلب توضیح میدهیم چگونه رزومه کاری بنویسیم. همچنین۱۰ گام اصلی و اساسی برای نوشتن رزومه را همراه با نکات مهم و مثالهای مختلف شرح خواهیم داد.
۱. انتخاب مناسبترین ساختار
برای پاسخ به این سوال که چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم ابتدا باید گفت پیش از آغاز نوشتن رزومه کاری، اولین گام مهم این است که ساختار رزومه خود را تعیین کنید. در حال حاضر ۳ نوع ساختار کلی وجود دارد که کارجویان از آن استفاده میکنند. شامل ساختار کرونولوژیکال یا زمانبندی معکوس، ساختار عملکردی و ساختار ترکیبی است. هر کدام از این ساختارها با توجه به نحوه بخشبندی رزومه، مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه، به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت.
رزومه با ساختار کرونولوژیکال
پیش از این که بدانیم باید در رزومه کاری چه بنویسیم باید ساختار رزومهی خود را تعیین کنیم. رزومه کرونولوژیکال (Chronological Resume) یا زمانبندی معکوس یکی از محبوبترین ساختارهای موجود برای رزومهها بوده و تقریبا برای تمام کارجویان مناسب است. در این ساختار، سابقه کاری شما بهترتیب زمان فعالیت و اشتغالتان لیست می شود. آخرین موقعیت کاری شما در بالاترین بخش رزومه درج میشود و لیست شما به ترتیب تا اولین موقعیت کاریتان ادامه خواهد یافت.
رزومه با ساختار عملکردی
در رزومه عملکردی (Functional Resume)، تمرکز اصلی بر مهارتها و تواناییهای شما است و زمانبندی سوابق شغلی شما اهمیت چندانی نخواهد داشت. معمولا این ساختار را افرادی انتخاب میکنند که شغلهای زیادی را تجربه کرده و یا فواصل زمانی زیادی بین زمان استخدامشان وجود دارد که در آن بازهها در جایی مشغول به کار نبودند.
مهمترین و بزرگترین مزیت ساختار عملکردی این است که تمام تجربههای کاری شما در بخش مهارتها درج میشود و همانند ساختار زمانبندی، در بخش سوابق کاری نخواهند بود.
مطلب مرتبط: مهارت های زندگی
رزومه با ساختار ترکیبی
بهتر است پیش از اینکه توضیح دهیم چگونه رزومه کاری بنویسیم و بخشهای مختلف رزومه را بررسی کنیم، به ساختار ترکیبی رزومه نیز بپردازیم. رزومه ترکیبی (Combination Resume)، المانهای مختلف ساختار زمانبندی و عملکردی را با هم ترکیب میکند. این نوع ساختار معمولا توسط افراد متخصصی استفاده میشود که مجموعه تواناییهای تخصصی و گستردهای دارند. این نوع ساختار دارای بخش سوابق کاری همراه با یک بخش مهارتها است که تمام مهارتها با جزئیات دقیقی در آن درج خواهند شد. ولی پیش از اینکه بدانیم چگونه باید رزومه کاری بنویسیم ودر بخشهای مختلف رزومه چه اطلاعاتی را درج کنیم، بهتر است ابتدا ساختار رزومهی خود را تعیین کنیم.
کدام ساختار برای شما تناسب بیشتری دارد؟
خوشبختانه یک جواب ساده برای این سوال وجود دارد: ساختار کرونولوژیکال یا زمانبندی معکوس معمولا بهترین انتخاب برای اغلب کارجویان است. کارفرماها نیز معمولا به این نوع ساختار عادت دارند و تقریبا در تمام حوزههای کاری و تخصصی، این نوع ساختار بهعنوان ساختار استاندارد شناخته میشود.
با این وجود باید بدانید تنها به دلیل رایج بودن این ساختار، نمیتوان آن را یک ساختار ایدئال برای همه نامید. اگر چندین شغل را در یک بازه زمانی کوتاه امتحان کردهاید یا در حوزه کاری خود بهعنوان یک متخصص بسیار متبحر شناخته شده و یا اینکه در رزومه شما یک فاصله زمانی خالی وجود دارد، بهتر است از ساختارهای مدرنتری همچون ساختار عملکردی یا ساختار ترکیبی استفاده کنید.
اگر همچنان نسبت به انتخاب نوع ساختار مناسب خود تردید دارید، تمام دادهها و اطلاعات خود را سازماندهی کرده و پس از آن با توجه به مجموع آنها، یک ساختار مناسب را برگزینید.
۲. طبقهبندی اطلاعات تماس
پس از تعیین ساختار رزومهتان، میتوانید نوشتن رزومه کاری خود را آغاز کنید. در همان ابتدا، کارفرما باید بداند که شما چه کسی هستید و چگونه میتواند با شما تماس بگیرد. به همین خاطر در بالای رزومه و برای شروع، این اطلاعات را درج کنید:
- نام: برای نوشتن نام خود از بزرگترین فونت نسبت به سایر بخشهای رزومه استفاده کنید؛
- شماره تلفن همراه: شماره تلفن همراه و امکان یا عدم امکان دریافت پیامهای صوتی را نیز مشخص کنید؛
- آدرس ایمیل: در رزومه حتما ایمیل رسمی خود را درج کرده و ایمیلهای دوستانه و غیر حرفهای را تحت هیچ شرایطی در رزومهتان ذکر نکنید؛
- لینک به نمونه کارهای حرفهای: این بخش اختیاری است و اگر نمونه کارهای آنلاین و قابل ذکری دارید، در صورت تمایل میتوانید در این بخش آن را درج کنید؛
- حساب کاربری لینکدین: حساب کاربری لینکدین خود را همیشه بهروز نگه داشته و آن را در همان ابتدای رزومهتان درج نمایید.
در سالهای گذشته در این بخش معمولا آدرس محل زندگی برای دریافت نامه پذیرش شغلی نیز درج میشد، اما در حال حاضر که همه ارتباطها از طریق ایمیل صورت میگیرد، درج آدرس محل سکونت برای دریافت نامهها چندان رایج نیست.
۳. نوشتن مقدمه رزومه
برای پاسخ به این سوال چگونه یک رزومه کاری خوب بنویسیم باید گفت که برای این کار، در بالاترین بخش رزومه، یک مقدمه مختصر بنویسید و از طریق آن، مشخصهها و مهارتهای کلیدی خود را شرح داده و مدیران استخدام یا کارفرما را به خواندن ادامه رزومه خود ترغیب کنید. در حال حاضر انواع مختلفی از مقدمه رزومهها وجود دارند که کارجویان برای آغاز رزومه و معرفی خود، از آنها استفاده میکنند. این مقدمههای مختلف شامل موارد زیر هستند:
- رزومه هدفگرا یا همان اهداف شغلی؛
- خلاصه رزومه یا خلاصه حرفهای؛
- خلاصه یا شایستگیهای فردی که با نام خلاصه شایستگیها نیز معرفی میشود؛
- پروفایل رزومه که با عنوان پروفایل حرفهای نیز شناخته شده است؛
- بیانیه شخصی؛
- بخش درباره من در رزومه.
در میان این مدلهای مختلف، ۲ مدل اصلی وجود دارد که به اغلب کارجویان توصیه میکنیم برای معرفی خود از یکی از مدلهای اهداف رزومه (رزومه هدفگرا) و یا مدل خلاصه رزومه استفاده کنند. در ادامه، برای اینکه بدانیم در مقدمه رزومه کاری چه بنویسیم که تاثیرگذارتر باشد بهتر است به بررسی بیشتر این ۲ مدل برتر بپردازیم.
رزومه هدفگرا
در ادامهی پاسخ به این پرسش که چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم با توجه به تمامی موارد گفته شده باید بدانید که میتوانید از رزومه هدفگرا نیز استفاده کنید. رزومه هدفگرا یا اهداف شغلی، ۲ یا ۳ جمله اصلی دارد و مهمترین مهارتها و تجربههای کاری شما همراه با دلیل ایدئال بودنتان برای آن موقعیت شغلی، در همان جملههای کوتاه شرح داده میشود. اگر شما در حوزه کاری و تخصص خود جایگاه متوسطی دارید، این نوع خلاصه رزومه برای شما فوقالعاده خواهد بود، زیرا اهداف اصلی و اهداف آتی شغل خود را در این بخش شرح خواهید داد.
برای اینکه بدانیم چگونه میتوانیم برای رزومه کاری هدفگرا خلاصه بنویسیم بهتر است، چند نمونه ازخلاصه این نوع رزومه را با هم مرور کنیم.
۳ نمونه خلاصه رزومه هدفگرا
در ادامه، ۳ نمونه از انواع خلاصه رزومههای هدفگرا را با هم مرور میکنیم که میتوانید با استفاده از آنها خلاصه رزومه هدفگرای خود را بنویسید.
نمونه اول: متصدی کافیشاپ
دارای بیش از ۴ سال تجربه کاری بهعنوان سرپرست متصدیان کافیشاپ در بخش آمادهسازی و سرو نوشیدنیهای مختلف بوده و مدرک معتبر در حوزه تصدی کافیشاپ از مؤسسهی X را کسب کردهام. دارای دانش و شناخت کافی از انواع نوشیدنیها و غذاهای مناسب برای سرو در کنار هر نوشیدنی هستم و با تلاش برای کسب تجربه و دانش بیشتر، تقاضای همکاری در موقعیت شغلی سرپرست متصدیان کافیشاپ در رستوران شما را دارم.
نمونه رزومه دوم: پرستار
اینجانب بیش از ۸ سال در حوزه پرستاری تجربه کاری داشته و در این مدت زمان، انواع خدمات درمانی را به بیماران مختلف ارائه دادم. در رشته پرستاری مدرک فوق لیسانس داشته و در حال حاضر برای کسب مدرک دکترا در این رشته فعالیت میکنم. با افزایش دانش و تجربه خود در این حوزه، تقاضای همکاری و اشتغال در بیمارستان شما را دارم.
نمونه سوم: معلم زبان انگلیسی در مدرسه راهنمایی
اینجانب یک معلم حرفهای با مهارتهای عالی در حوزه تدریس، راهنمایی و مشاوره هستم. در زمینه آموزش به کودکان و نوجوانان و کمک به بهبود نمرات آنها در آزمونهای مختلف، دارای تجربه و سابقه قابل رهگیری بوده و علاوه بر آن میتوانم با همکاری در گروههای مختلف و فعالیت بهعنوان یکی از افراد تیم، مشکلات و اختلافات احتمالی را به روشهای علمی و حرفهای حل کرده و میتوانم انواع مباحث سخت و پیچیده را با زبانی روان، شیوا و قابل فهم، برای سایرین تشریح کنم. تمایل دارم که مهارتها و دانش خود را در یک مدرسه بینظیر که فرصت فوقالعادهای برای پیشرفت در اختیار همگان قرار میدهد، به کار برده و در آنجا فعالیت کنم.
استفاده از این نوع ساختار رزومه در موارد زیر بسیار مفید خواهد بود:
- برای متقاضیانی که سطح تجربه و دانش متوسطی دارند؛
- نداشتن تخصص و تبحر کافی در حوزه مد نظر؛
- کارجویانی که تازه فارغالتحصیل شدهاند.
در صورت داشتن یکی از شرایط زیر، از این ساختار رزومه استفاده نکنید:
- داشتن مجموعه مهارتها و دانش بسیار وسیع در حوزه تخصصی مد نظر؛
- در حال تغییر حوزه کاری از یک صنعت به صنعتی دیگر.
چگونه رزومه کاری بنویسیم؟ از خلاصه رزومه استفاده کنید.
برای پاسخ به این سوال در قسمت خلاصه رزومه کاری چه بنویسیم میتوان گفت خلاصه رزومه شامل ۴ یا ۵ جمله بهصورت پاراگراف یا لیست نقطهگلولهای است و متقاضی در همین جملهها، مهمترین مهارتها و دستآوردهای سابق خود را شرح خواهد داد.
این نوع رزومه برای کارجویانی مناسب است که تجربه کاری نسبتا کمی دارند و یا اینکه میتوانند میزان تجربهها دستآوردهای خود را با ارقام و اعداد مشخصی، برشمارند. در ادامه، نمونههای مختلفی از این نوع مدل رزومه را با هم مرور خواهیم کرد.
۳ نمونه خلاصه رزومه
برای اینکه بدانیم چگونه باید برای رزومه کاری خلاصه مختصر و مفید بنویسیم باید چند نمونه خلاصه رزومه را با هم بررسی کنیم. اگر قصد دارید رزومه خود را با یک خلاصه رزومه آغاز کنید، نمونههای زیر را با دقت مطالعه نمایید.
نمونه اول: مدیر اموال
اینجانب در حوزه مدیریت اموال و عقد قراردادهای بسیار موفق، بیش از ۸ سال سابقه فعالیت دارم. بهصورت میانگین از تامینکنندهها به میزان ۴.۷ درصد تخفیف اخذ کرده و سابقه مدیریت ۳۹ نیرو را نیز دارم که بخشی از آنها نیروهای امنیتی بودند. علاوه بر این، وظیفه نظارت بر بیش از ۸۰ ملک مجلل و مدیریت ماهانه ۵۰ میلیون واحد پولی اخذ اجاره را نیز برعهده دارم.
نمونه دوم: مکانیک
با داشتن بیش از ۶ سال تجربه کاری در حوزه تعمیرات وسایل نقلیه، تا به حال بیش از ۲۰۰۰ وسیله نقلیه را تعمیر کرده و ۱۴۷۰ وسیله نقلیه را برای تضمین کیفیت، بررسی و محک زدهام. علاوه بر این، در بخش تعامل با مشتریان و قدرت فروش نیز توانایی بسیار خوبی دارم و بهصورت میانگین در طول هفته با حدودا ۵۲ مشتری تعامل داشته و حدود ۴۷ درصد فروش هفتگی دارم.
نمونه سوم: مترجم
اینجانب با داشتن بیش از ۵ سال تجربه کاری در حوزه ترجمه اسپانیایی به انگلیسی، بیش از ۱۰۰۰ فایل و سند را ترجمه کرده و با داشتن ۴۷ مشتری فعلی، دامنه مشتریان من رو به افزایش است. نرخ بازگشت فایل برای بازبینی دوباره و ترجمه مجدد در طی سالهای فعالیت من، کمتر از ۵ درصد بوده و همیشه بهترین و دقیقترین ترجمهها را به مشتریان خود ارائه دادهام.
استفاده از این نوع ساختار رزومه در صورتی مفید است که دارای یکی از شرایط زیر باشید:
- داشتن دستآوردهای فراوان برای تاکید بر هر کدام از آنها؛
- داشتن گستره وسیعی از انواع مهارتهای سخت و نرم؛
- امکان شرح تجربیات و دستآوردهای شما توسط اعداد و درصدهای مشخص.
در صورتی که شما نیز دارای یکی از شرایط زیر هستید، بهتر است از خلاصه رزومه استفاده نکنید:
- دانشآموخته فارغالتحصیل بدون هیچ تجربه عملی یا با تجربه اندک؛
- داشتن دستآوردهای بسیار کم و محدود؛
- دستآوردها و تجربیات شما با استفاده از اعداد و ارقام قابل شرح نباشند.
۴. برجستهسازی سوابق کاری مرتبط
در ادامهی پاسخ به این سوال که چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم میتوان گفت بخش سوابق کاری، یکی از مهمترین بخشهای رزومه است، زیرا شایستگیهای اصلی و مهم شما در آن بخش درج میشود. با این وجود، حتی اگر هیچگونه تجربه رسمی و قابل ذکر ندارید، نگران نباشید. در این صورت بهسادگی عنوان بخش «سوابق کاری» را با عنوان «سوابق مرتبط» تعویض کرده و از انواع تجربیات مرتبط خود همچون انواع فعالیتهای داوطلبانه، برنامههای فوق برنامه و یا انواع واحدهای دانشگاهی مرتبط نام ببرید.
در پاسخ سوال در بخش سوابق رزومه کاری چه بنویسیم باید گفت برای این که بخش سوابق کاری شما شکل منطقی داشته و البته اطلاعات درست و دقیقی در اختیار کارفرماها قرار دهد، تجربههای کاری مرتبط خود را به شکل زمانبندی شده بنویسید. همچنین در این بخش نیز همیشه لیست خود را از آخرین سوابق و تجربههای کسبشده آغاز کنید و به ترتیب به عقب بازگردید.
برای هر شغل، این اطلاعات را بهصورت مجزا بنویسید:
- پست و عنوان شغلی شما در آن مجموعه؛
- نام سازمان محل کار؛
- موقعیت مکانی سازمان شامل شهر و کشور (در صورت فعالیت در یک کشور خارجی)؛
- تاریخ آغاز و پایان همکاری (ماه و سال).
اگر هنوز در یک مجموعه مشغول به فعالیت هستید، این موضوع را بهسادگی با درج ماه و سال آغاز همکاری و سپس درج عبارت «در حال حاضر»، ذکر کنید. معمولا هر عنوان شغلی شامل ۳ الی ۵ جمله در لیست نقطهگلولهای است که در طی آن مهمترین وظایف و یا دستآوردهای آن عنوان شغلی درج میشود. در یک لیست کمّی قوی و تاثیرگذار، این ۳ بخش اصلی وجود دارند:
- استفاده از یک فعل اجرایی در ابتدای هر عبارت؛
- استفاده از لیستبندی کمّی؛
- درج وظایف شغلی خاص یا مرتبط.
نمونه اول
آموزش به ۵ صندوقدار، مدیریت سقف محدودیت نقدی آنها و تضمین ارائه بهترین خدمات به مشتریان در همه حال، بخشی از وظایف من در آن پست شغلی بود.
نمونه دوم
مدیریت و رهبری پروژه و توسعه اولین یکپارچهسازی چند رسانهای برای تمام پروژههای سازمان که باعث افزایش فروش به میزان ۸ درصد شده است.
یکی از دلایل تاثیرگذاری نمونه خلاصه رزومههای بالا، استفاده از انواع افعال اجرایی است که توجه خواننده را در همان ثانیههای اول به خود جذب میکنند. مورد دیگری که کمک میکند تا بهتر یاد بگیریم چگونه بخش خلاصه رزومه کاری را بنویسیم این است که شرح تجربههای کاری با کمک افعال اجرایی قوی، باعث میشود که کارفرماها یک ذهنیت کلی راجع به دستآوردها و مهارتها بهدست آورند.
برای اینکه بدانیم در بخش سوابق رزومه کاری خود چه بنویسیم که تاثیرگذارتر باشد باید به این نکته توجه داشته باشیم که افزودن اعداد و ارقام قابل شمارش به دستآوردها و انواع تجربهها، باعث میشود که مدیران استخدام نسبت به تواناییهایمان اطمینان کافی پیدا کنند. علاوه بر این، در بخش سوابق کاری باید عنوان هر شغل را با مهمترین وظایف مرتبط با آن درج کرد و اصلیترین و مرتبطترین عنوان شغلی را در همان ابتدای بخش سوابق کاری نوشت.
ایجاد تطابق میان سوابق کاری و شرح شغلی موجود در آگهی استخدام
در ادامهی توضیح اینکه چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم نکتهی دیگری که باید در نظر گرفت این است که سعی کنیم بخش سوابق کاری در رزومه با شرح شغلی موجود در آگهی تطابق داشته باشد.
یکی از مهمترین استراتژیهایی که باعث میشود بخش سوابق کاری شما بسیار بهتر و تاثیرگذارتر باشد تطبیق رزومه با شرح شغلی است.
ابتدا آگهیهای استخدامی را جستوجو کرده و شغل مد نظر خود را بیابید. پس از یافتن آگهی استخدامی مناسب، کلمههای کلیدی آن آگهی را بررسی کرده و شناسایی کنید. در مرحله بعد، مهارتها و تواناییهای خود را با توجه به همان کلمههای کلیدی موجود در آگهی، شرح دهید. آن کلمههای کلیدی را با توجه به تواناییهای خود، در بخشهای مختلف رزومه توزیع کنید.
در راستای توضیح این که چگونه میتوانیم رزومه کاری تاثیرگذار و مفید بنویسیم باید اشاره کرد که این استراتژی یکی از بهترین روشهایی است که با استفاده از آن میتوانید به مدیران استخدام نشان دهید که شما بهترین و ایدئالترین متقاضی برای آن شغل خاص هستید. اگر نحوه تطبیق رزومه با شرح شغلی را بهخوبی نمیدانید، با ما همراه شده و به مثال زیر توجه کنید.
نمونه آگهی استخدام:
Image by rawpixel.com on Freepik
ما در این مجموعه به یک متخصص بازاریابی و ارتباطات نیاز داریم که با یک دید خلاقانه و نوآورانه، توسعه و پیادهسازی انواع کمپینهای تبلیغاتی را بر عهده بگیرد. وظایف و مسئولیتهای این جایگاه شغلی شامل بخشهای مختلفی همچون تجهیزات دیجیتال، تضمین تولید محصولات باکیفیت، تولید انواع دموها و تصاویر ویدئویی، تبلیغات و فراهمکردن اجزای مختلف نمایشگاه تجاری است. این موقعیت شغلی به همکاری نزدیک و دقیق بین تیمهای نمایشگاه تجاری، تیم ارتباطات کسبوکار و آژانسهای داخلی و خارجی سازمان نیاز دارد.
برخی از مهمترین مسئولیتها در این جایگاه شغلی شامل این موارد است:
- همکاری و برقراری ارتباط با سایر افراد حاضر در گروههای دیگر برای پشتیبانی و توسعه اجزای مختلف تبلیغات برای برندینگ و بازاریابی به نحوی که از انواع برنامههای تعامل پشتیبانی کند؛
- اجرای فعالیتهای بازاریابی خارجی از طریق استخدام متخصصان حوزه تبلیغات و توسعه محتوا؛
- همکاری با آژانسهای برونسازمانی و کارآفرینهای مختلف برای اجرای طرحهای بازاریابی؛
- فعالیت بهعنوان فرد واسط برای تیمهای بازاریابی و برندسازی و تیم نمایشگاه تجاری برای اجرای همزمان نمایشگاههای تجاری و رویدادهای برندسازی از طریق برنامهریزیهای تبلیغاتی؛
- توسعه برنامههای پروژهها و زمانبندی برای هر کدام از آنها، فراهمکردن جدیدترین اطلاعات مرتبط و بهروزرسانی دادهها و گزارشها همراه با مدیریت جلسههای پروژه و برعهده گرفتن تمام این فعالیتها بهعنوان مدیر پروژه؛
- حمایت از انواع تعهداتی که در دستورالعمل سازمان تعیین شده، شامل مواردی همچون تجهیزات کمپینهای تبلیغاتی، مجموعهها، موسسهها و نمایشگاههای تجاری؛
- تحلیل و ارائه گزارش در رابطه با عملکرد فعالیتهای بازاریابی برند.
۵. تعیین یک بخش مشخص و واضح برای سوابق تحصیلی
در ادامهی پاسخ به این پرسش که چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم باید گفت که ایجاد یک بخش واضح و شفاف برای سوابق تحصیلی، بسیار مهم و ضروری است. این ضرورت در صورتی که بهتازگی فارغالتحصیل شده یا تجربه کاری کمتری دارید، بسیار بیشتر خواهد بود. اگر بهعنوان یک متخصص، تجربه کمتری دارید اما در سوابق تحصیلی شما نمرات و دستآوردهای بسیار خوبی وجود دارند، بخش تحصیلات در رزومه را با جزئیات بیشتری در رزومهتان درج کنید که دستآوردهای تحصیلی شما برجستهتر شوند.
از سوی دیگر، اگر در حوزه تخصصی خود، تجربه بالاتری دارید؛ بهتر است بخش سوابق تحصیلی را بسیار کوتاه و خلاصه نوشته و تاکید اصلی شما بر تجربههای کاریتان باشد. علاوه بر این، اگر تحصیلات خود را بهتازگی تمام کرده و قصد دارید در بازار کار یک شغل مناسب بیابید، بخش تحصیلات خود را بالاتر از بخش سوابق کاریتان درج نمایید. با انجام این کار، شما بهترین و مهمترین شایستگیهای خود را در بالای صفحه درج کرده و توجه مدیر استخدام را به تواناییهای خود جلب میکنید.
برای توضیح اینکه در بخش سوابق تحصیلی رزومه کاری خود چه بنویسیم قصد داریم مهمترین مواردی که باید در بخش سوابق تحصیلی یک رزومه استاندارد درج شود، را ذکر کنیم:
- نام دانشگاه، موسسه آموزشی یا دبیرستان محل تحصیل، البته نام دبیرستان را تنها در صورتی ذکر کنید که تحصیلات دانشگاهی نداشته باشید؛
- موقعیت مکانی محل تحصیل شامل شهر و کشور؛
- تاریخ فارغالتحصیلی شامل ماه و سال؛
- مدرک اخذ شده؛
- میانگین نمرات یا معدل در صورتی که نمره کسب شده از میانگین رایج، بالاتر باشد.
در صورتی که تجربه کاری زیادی نداشته و بهتازگی فارغالتحصیل شدهاید، حتما انواع دورههای آموزشی مرتبط به آن حوزه شغلی را نیز در رزومه خود درج کنید. در ادامه باز هم برای اینکه بدانیم چگونه بخش تحصیلات رزومه کاری را بنویسیم که تاثیرگذاری بسیاری داشته باشد بهتر است نمونههای زیر را بررسی کنیم.
نمونه اول
نمونه رزومه مناسب برای متقاضیانی که چندین سال سابقه فعالیت داشته و تجربههای مرتبط دارند باید به این شکل نوشته شود:
سوابق کاری
- کاهش هزینههای مجموعه به میزان ۱۷ درصد از طریق شناسایی و حذف انواع سختافزارهای بیاستفاده؛
- تضمین در دسترسبودن سیستم و جلوگیری از هدر رفت ۱۷۵ هزار واحد پولی و کسب بیش از ۹۰ درصد رضایت مشتریان از این طریق؛
سوابق تحصیلی
- کارشناس اقتصادی
- دانشگاه فلوریدا، فارغالتحصیلی در سال ۲۰۱۹
نمونه دوم
نمونه رزومه مناسب برای متقاضیانی که مدرک خود را بهتازگی اخذ کرده و قصد یافتن شغل مناسب را دارند:
سوابق تحصیلی
- کارشناسی علوم اقتصادی
- دانشگاه نیویورک، نیویورک، فارغالتحصیلی در سال ۲۰۲۰
دورههای مرتبط: سیاستهای داخلی، اقتصاد، ارتباط عمومی، تحلیل داده، فرایندهای انتخاباتی؛
افتخارات: کسب امتیاز ۳.۴۷ از ۴ در مسابقات علمی دانشکده؛
۶. تاکید بر مهارتهای مرتبط
برای اینکه بدانیم چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم باید بدانیم که مدیران استخدام همیشه به دنبال متقاضیانی هستند که مهارتهای مرتبط به موقعیت شغلی مد نظر آنها را دارند. نوشتن لیستی از انواع مهارتها و تواناییها، تخصص واقعی شما را اثبات نمیکند؛ اما برشمردن انواع مهارتهای مرتبط در چندین بخش مختلف رزومه، توجه بیشتری را جلب کرده و خواننده رزومه شما یعنی کارفرما و یا مدیر استخدام را مجذوب میکند.
حال که دریافتیم در بخش سوابق رزومه کاری خود چه بنویسیم باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که میتوان انواع مهارتهای نرم و سخت خود را در بخش معرفی رزومه و البته بخش سوابق کاری عنوان کرد. علاوه بر این، تواناییهای ارزشمند خود مخصوصا توانایی کار با انواع نرمافزارهای تخصصی و مهارتهای فنی خود را در بخش مهارتهای رزومه نیز درج نماییم.
مهارتهای سخت و مهارتهای نرم: تفاوت اصلی آنها چیست؟
برای اینکه بدانیم در رزومه کاری خود درمورد مهارتهای سخت یا نرم چه بنویسیم و چه تفاوتی میان این ۲ نوع مهارت وجود دارد. در ادامه، به بررسی دقیق تفاوت آنها میپردازیم.
مهارتهای سخت
مهارتهای سخت، شامل مهارتهای قابل ارزیابی بوده و آن دسته از مهارتهای فنی است که از طریق تحصیلات، آموزش یا تجربههای کاری تخصصی، کسب میشود. مهارتهای زبانهای خارجی، مهارتهای کار با کامپیوتر و قدرت کار با انواع تجهیزات سنگین و تخصصی، بهعنوان مهارتهای سخت شناخته میشوند. در ادامه، مجموعهای از ۲۴ مهارت سخت رایج را میبینید که معمولا در رزومهها درج خواهند شد.
مهارتهای سخت | |||
استفاده از ابزارهای حسابداری همچون SAP | Adobe Creative Suite | SEO و SEM | مدیریت نرمافزار و پایگاه داده |
HTML/ CSS | نرمافزارهای ذخیره ابری مثل JSON و… | طراحی UX و UI | سرویسهای اتوماسیون |
مهارتهای حسابداری | تحلیل منطقی و Data Mining | توسعهدهنده جاوا | مهارتهای سخنوری در جمع |
دانش کسبوکار | آشنایی و تسلط بر زبانهای خارجی | کار با سیستمهای Mac، لینوکس، یونیکس | توسعه نرمافزارها |
Perl / Python/ Ruby | ارزیابی نرمافزار و آزمایشهای اولیه مشتری | تحلیل میزان آسیبپذیری | ارائه دادهها و اطلاعات |
CMS | معماری وب | مهندسی داده و ذخیره داده | گزارش تکنیکال |
مهارتهای نرم
مهارتهای نرم شامل تواناییها و قابلیتهای فردی و شخصی شما بوده و نشاندهنده تاثیر مثبت شما در محیط کار و یا در زمان تعامل با سایرین است. این مهارتها معمولا ذاتی بوده و نمیتوان آنها را بهسادگی در یک دوره درسی به افراد آموزش داد.
مهارتهایی همچون قدرت همکاری تیمی، حس نیاز به موفقیت و یا داشتن رفتار بسیار خوب و مدیریت شرایط و وضعیت بحرانی، مثالهایی از انواع مهارتهای نرم هستند. در جدول زیر، ۲۴ مهارت نرم و رایجی را با هم میبینیم که معمولا مدیران استخدام برای جذب نیروهای جدید آنها را در نظر میگیرند.
مهارتهای نرم | |||
نظم و ترتیب | همکاری | دارای انگیزه فراوان | مدیریت و رهبری تیم |
داشتن انضباط و رعایت دستورالعملها | همدلی | مسئولیتپذیری | مدیریت اضطراب |
استدلال منطقی | رفتار توام با سیاست | دارای دید باز و وسیع | قابلیت اطمینان و اعتماد |
پشتکاری و ایستادگی | تمرکز | قدرت تصمیمگیری | تطبیقپذیری با شرایط |
خلاقیت و نوآوری | صبر و حوصله | تلاش برای کسب بهترین نتیجه ممکن | هوش و دانش فرهنگی |
تعهد | قدرت شروع کار بهتنهایی | رفتار حرفهای | داشتن نگاه منتقدانه |
مهارتهای فنی
برخی از مشاغل همچون متخصص IT و یا انواع شغلهای حوزه مهندسی، به انواع مهارتهای فنی نیز نیاز دارند. در دنیای تکنولوژی، مهارتهای فنی مورد نیاز برای هر سازمان کاملا اختصاصی و منحصر بهفرد است و هر سازمان، مجموعه مهارتهای فنی مختص به خود را دارد. ایجاد یک بخش تخصصی برای مهارتهای فنی برای ارائه انواع شایستگیها و تواناییهای شما در این حوزه بسیار ضروری است و از این طریق مدیران استخدام و کارفرماها بهراحتی صلاحیت یا عدم صلاحیت شما برای اشتغال در آن موقعیت شغلی را ارزیابی میکنند.
در ادامهی پاسخ به این سوال که چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم نکتهی دیگری که باید در نظر گرفت این است که برای جلوگیری از هدر رفتن فضا در رزومه، بهتر است بخش مهارتهای فنی را به چند بخش تقسیم کنید و مهارتهای مرتبط به هر بخش را در آن دستهبندی درج نمایید. برای مثال به نمونههای زیر توجه کنید:
نرمافزار: مهارت کار با مجموعه نرمافزار مایکروسافت آفیس، Visio و Oracle؛
زبانهای برنامهنویسی: تسلط در HTML، C++ و پایتون.
در ادامه، برای اینکه بهتر یاد بگیریم درمورد مهارتهای نرم و سخت خود در رزومه کاری چه بنویسیم بهتر است بخشی از رزومه یک متخصص جاوا را با هم ببینیم که مهارتهای بسیار گسترده خود را در چند بخش کلی سازماندهی کرده است:
سایر مهارتها:
- زبانهای برنامهنویسی: جاوا، جاوا اسکریپت، Java Beans، JSP، SQL، HTML، XML، Node js و Bootstrap؛
- فریمورکها: JSF، J2EE، Apache Strus؛
- API: Servlets، EJB، Java Naming and Directory Interface؛
- نرمافزارها: Eclipse، Toad، Works و NetBeans؛
- پایگاه داده: IBM DB2، MySQL، دستورات Database SQL.
ایجاد یک بخش مهارتها در رزومه
بخش مهارتها یک بخش ضروری در رزومه است و حتما باید آن را در رزومه خود قرار دهید. با این وجود چند رویکرد کلی برای انجام این کار وجود دارد که میتوانید یکی از متناسبترین آنها را برای خود برگزینید.
در ادامه، برای اینکه یاد بگیریم در بخش مهارتها در رزومه کاری خود چه بنویسیم قصد داریم چند روش مختلف برای درج مهارتهای فردی در بخش مهارتهای رزومه را با هم مرور خواهیم کرد:
۱. اگر دارای مهارتهای سخت و نرم بسیار گسترده و متنوع هستید؛ آن مهارتها را با استفاده از لیستبندی کمّی در بخش مهارتهای خود درج نمایید. به نمونه زیر دقت کنید.
مهارتهای مرتبط
- تحلیل دادههای دیجیتال و بازاریابی شامل Tubular Insight، Facebook Insight، پینترست، اینستاگرام، Google Analytics، Google AdWords، MaliChimp؛
- نرمافزارهای فتوشاپ، ایلوستریتور، InDesign، اتوکد، Rhinoceros؛
- نرمافزارهای مجموعه مایکروسافت همچون اکسل، پاورپوینت، ورد، Slack، Sprinklr، Hootsuit، Salesforce، Concur؛
- مهارتهایی همچون مدیریت زمان، قدرت تعامل بسیار خوب با سایرین، سازگار با شرایط جدید.
این نوع رزومه برای متقاضیانی مناسب است که تجربه کاری بالایی دارند. در صورتی که بهتازگی مدرک خود را کسب کرده و هنوز مهارتهای خاصی را در حوزه تخصصی خود ندارید، گزینههای بسیار زیادی برای شما وجود دارد که میتوانید آنها را در این بخش عنوان کنید. برای مثال به این نمونه از رزومه توجه کنید که متقاضی هیچگونه تجربه کاری ندارد:
سایر مهارتها
- مهارت استفاده از مجموعه نرمافزار مایکروسافت آفیس؛
- مهارت استفاده از نرمافزارهای فتوشاپ و ایلستریتور؛
- تسلط بر ۲ زبان انگلیسی و اسپانیایی؛
- مهارتهای نوشتار و ویرایش؛
- مهارتهای همکاری با سایرین؛
- قدرت انجام انواع تحقیقات.
۲. یکی دیگر از روشهایی که با استفاده از آن میتوانید میزان مهارت خود را به کارفرمای احتمالی عرضه کنید، استفاده از ستون مهارتها است که از طریق آن، میتوانید میزان تسلط خود را بهصورت گرافیکی نشان دهید. این روش معمولا در بین متخصصین نوآور همچون طراحان گرافیک و یا متخصصین مدیریت شبکههای اجتماعی رواج دارد.
۷. ایجاد یک رابطه مستقیم میان مدارک کسبشده، جوایز و افتخارات
در صورتی که تا به اینجای مطلب به طور کامل دریافته باشیم چگونه یک رزومه کاری خوب بنویسیم و رزومه خود را با توجه به مراحل پیشین این مطلب نوشته باشیم، تا اینجا ضروریترین اطلاعات و دادهها را درج کردهایم. در این گام چند بخش دیگر وجود دارد که میتواند به تقویت هر چه بیشتر رزومه کاری کمک کند.
مدارک و گواهینامهها
برای اینکه بدانیم در رزومه کاری درمورد مدارک و گواهینامه چه بنویسیم باید دقت کرد که درج مدارک و گواهینامههای کسب شده در رزومه، برای برخی از موقعیتهای شغلی ضروری و حیاتی بوده و در برخی دیگر هیچ اهمیتی ندارد. برای مثال شغل پرستاری به برخی از مدارک و گواهینامههای معتبر نیاز دارد، در صورتی که شغل پشتیبانی از مشتریان به مدرک خاصی نیاز نخواهد داشت.
پیش از ارسال رزومه خود به سازمانهای مختلف، حتما از نیاز یا عدم نیاز به درج اینگونه مدارک در موقعیت شغلی خود اطمینان حاصل کنید. عدم درج مدارک معتبر در برخی از موقعیتهای شغلی باعث میشود که شما بهعنوان یک نیروی ضعیف و فاقد صلاحیتهای لازم قلمداد شوید و احتمال حذف شما از لیست متقاضیان آن شغل، افزایش مییابد.
اگر شغل شما از آن دسته مشاغلی است که ارائه مدارک و گواهینامههای معتبر ضروری است؛ حتما بخش «مدارک و گواهینامههای کسب شده» را در رزومه خود درج نمایید. برای مثال میتوانید این بخش را بدین شکل بنویسید:
مدارک و گواهینامهها
- پرستار رسمی: دانشگاه پرستاری نیویورک، شماره مدرک ۹۹۹۹۹؛
- اخذ مدرک کمکهای اولیه از مؤسسهی X.
مقالات
افزودن بخش مقالات در رزومه برای دانشآموختگان و سایر افراد دارای مقالههای معتبر و نویسندهها ضروری است، زیرا این بخش مهمترین دستآوردها و نمونه کارهای این افراد را ارائه میدهد.
در صورت انتشار انواع مقالههای معتبر، آنها را بر اساس زمانبندی معکوس در رزومه خود لیست کرده و منبعنویسی مناسب با حوزه کاری خود را نیز برای درج این مقالات در رزومه فراموش نکنید.
اگر مقاله یا کتابی دارید که هنوز کار آن به اتمام نرسیده یا هنوز منتشر نشده است، میتوانید آنها را نیز در رزومه خود درج کنید و تنها باید در کنار آنها عبارت «در حال انجام» یا «در انتظار انتشار» را نیز ذکر کنید.
جوایز، افتخارات و فعالیتهای دیگر
حال که تا حدود زیادی میدانیم چگونه یک رزومه کاری خوب و بینقص بنویسیم باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که اگر در دوره تحصیلی یا شغلی خود به جوایز یا افتخارات خاصی دست پیدا کردهایم، رزومه کاری بهترین فرصت برای ذکر آنها است. افزودن بخش جوایز و دستاوردها در رزومه باعث تمایز خود از سایر متقاضیان شده و نشان میدهد که یک متقاضی کار قابل اعتماد و متعهد هستیم. چند نمونه از انواع جوایزی که باید در رزومه خود به آنها اشاره کرد، شامل موارد زیر هستند:
- انواع کمک هزینههای اعطایی؛
- انواع افتخارات آکادمیک؛
- بورسیهها؛
- موقعیتهای کاری داوطلبانه؛
- ارتباطهای حرفهای و تحصیلی.
اگر در رزومه خود کمی فضای بیشتر دارید، یک بخش اختصاصی برای جوایز خود در نظر بگیرید.
۸. انتخاب چیدمان ایدئال برای رزومه
حال که میدانیم چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم تنها مرحلهای که باقی مانده انتخاب چیدمان ایدئال برای رزومه است. بخش دشوار نوشتن رزومه به پایان رسید و در حال حاضر با درج تمام اطلاعات لازم و ضروری، اطمینان دارید که میتوانید این رزومه را به سازمانهای مختلف ارسال کرده و منتظر تماس آنها باشید. با این وجود، پیشنهاد میکنیم در این بخش کمی صبر کرده و چیدمان رزومه خود را نیز بررسی کنید.
بر اساس حوزه فعالیت شما و البته موقعیت شغلی مد نظرتان، باید چیدمان رزومه را سازماندهی کنید که چیدمان آن مطابق با انتظار مدیران استخدام و کارفرماهای احتمالی باشد. برای اینکه بدانیم چگونه رزومه کاری بنویسیم باید فونت، قالببندی و چیدمان مناسب رزومه را انتخاب کنیم که در ادامه این موارد را بررسی میکنیم.
قالببندی رسمی رزومه
زمانی که قرار است در رابطه با قالب رزومه تصمیمگیری کنید، گزینههای جدیدتر همیشه به معنای گزینههای بهتر نیستند و ممکن است انتخاب گزینه جدیدتر، نتیجه بدی در پی داشته باشد. اگر در حوزههای بسیار رسمی و جدی همچون حقوق، اقتصاد، حسابداری و سیاست فعالیت میکنید، از همان چیدمان کلاسیک و رسمی استفاده کرده و از انتخاب طراحیهای خلاقانه بهشدت پرهیز نمایید.
انتخاب فونتهای اداری و معمول، جدولهای ساده، رنگهای یکدست همچون آبی تیره که برای پرینترهای مختلف مناسب است، همه روشهای فوقالعادهای برای عرضه یک رزومه حرفهای و کلاسیک است. در ادامه یک نمونه رزومه با قالب کلاسیک را مشاهده میکنید.
چیدمان خلاقانه رزومه
اگر در حوزههایی همچون طراحی گرافیک، عکاسی و یا مدیریت شبکههای اجتماعی فعالیت میکنید، رزومه شما باید بخشهایی از شخصیت خلاق و نوآورانه شما را نشان دهد و به همین خاطر باید از یک چیدمان خلاقانه و جذاب استفاده کنید.
افزودن رنگهای متنوع، طراحیهای پسزمینه، استفاده از ستونهای گرافیکی یا آیکونها برای نشاندادن میزان مهارت، همه بخشی از روشهای جلب توجه و ایجاد یک تمایز واقعی میان خود و سایر متقاضیان شغلی است.
با این وجود مراقب باشید که بهصورت اغراقآمیز و بیش از حد از انواع المانهای طراحی در رزومه خود استفاده نکنید. حتی در این شرایط نیز رزومه باید متنمحور باشد و تمام مشخصهها، شایستگیها و تواناییهای شما را به شکل خوانا، صریح و شفاف به خواننده (کارفرما یا مدیر استخدام) عرضه کند.
قوانین قالببندی رزومه
در ادامهی پاسخ به این سوال که چگونه میتوانیم یک رزومه کاری بنویسیم باید گفت چند قانون مهم قالببندی رزومه وجود دارد که در نظر گرفتن آنها در زمان نوشتن رزومه، خوانایی، قابلیت چاپ و حرفهای بودن رزومه شما را تضمین میکند. این قوانین شامل موارد زیر است:
۱. تعداد صفحات رزومه
رزومه تک صفحه ای بهترین و مناسبترین اندازه رزومه برای اغلب کارجویان است. با این وجود، اگر سوابق کاری مرتبط شما بسیار زیاد باشد، میتوانید رزومه خود را تا ۲ و نهایتا ۳ صفحه ادامه دهید.
توجه کنید که تنها در صورتی میتوانید رزومه خود را در بیش از یک صفحه ارائه دهید که تقاضای همکاری برای اشتغال در موقعیت مدیر ارشد و یا مدیر عامل را داشته باشید، در غیر این صورت، همان یک صفحه رزومه کاملا کافی و مناسب خواهد بود. توجه کنید که حتی رزومه ایلان ماسک را میتوان در یک صفحه خلاصه کرد، البته تنها اگر او نیازی به نوشتن یک رزومه داشته باشد.
اگر قصد دارید برای یک موقعیت آکادمیک تقاضای همکاری ارسال نمایید، در عوض ارسال رزومه، باید CV ارسال کنید. به خاطر داشته باشید که معمولا نمونههای آماده CV دارای چندین صفحه بوده و اطلاعات کاملی از فرایند دوره تحصیلی و شغلی شما را ارائه میدهند.
۲. مناسبترین نوع و اندازه فونت برای رزومه
برخی از فونتهای مشخص وجود دارند که در برخی حوزههای تخصصی کارایی بسیار بهتری خواهند داشت. بهصورت کلی چند قانون و عرف رایج در این باره وجود دارد که در زمان انتخاب فونت و سایز نوشتهها، باید آنها را در نظر بگیرید.
در زمان انتخاب فونت و سایز، به این نکات توجه کنید:
- انتخاب فونت خوانا و راحت؛
- استفاده از یک فونت واحد برای تمام رزومه و ایجاد یکپارچگی در متن؛
- سایز را بهترتیب نوشتن نام، هدرها و لیستبندیهای کمّی، از سایز بزرگ به کوچک تغییر دهید؛
- میان فونت منتخب و سایز مد نظر شما باید تناسب دقیق وجود داشته باشد.
در این بخش، از انجام موارد زیر پرهیز نمایید:
- عدم استفاده از یک فونت بسیار کوچک به هدف درج همه جزئیات و موارد مهم در فضای محدود رزومه؛
- عدم استفاده از فونت ناخوانا و غیر مرسوم؛
- عدم انتخاب یک سایز واحد برای همه بخشهای رزومه؛
- عدم استفاده از سایز فونت کمتر از ۹.
سایزبندی فونت در رزومهها، معمولا از ساختار رسمی ۲۴، ۱۲ و ۱۰ پیروی میکند. معنای این اعداد این است که نام متقاضی با سایز ۲۴، سرتیترها با سایز ۱۲ و در نهایت لیستها با سایز ۱۰ نوشته خواهند شد.
بهترین فونتها برای رزومه فارسی، BNazanin و یا BMitra هستند. اگر از انتخاب فونت مناسب رزومه اطمینان ندارید، این موارد را بهعنوان برخی از رایجترین فونتهای مناسب رزومه در نظر داشته باشید.
فونتهای Serif:
- Time New Roman؛
- Georgia؛
- Bookman Old Style؛
- Century Gothic.
فونتهای Sans Serif:
- Calibri؛
- Tahoma؛
- Helvetica؛
- Arial.
۳. میزان حاشیه مناسب
انتخاب حاشیه مناسب یکی دیگر از مهمترین مواردی است که در بخش چیدمان رزومه باید به آن توجه کنید و معمولا انتخاب یک اینچ برای حاشیه، کاملا خوب خواهد بود. با این وجود، اگر تجربه کاری زیادی دارید و باید همه آن تجربیات را تنها در یک صفحه درج کنید؛ میتوانید حاشیه را کمتر کرده و بخش متنی را افزایش دهید. هرچند هیچگاه میزان حاشیه را کمتر از ۱.۲۵ سانتیمتر در نظر نگیرید، زیرا چیدمان رزومه شما بسیار شلوغ و ناخوانا خواهد شد.
۹. نوشتن یک کاور لتر مطابق با رزومه
در حال حاضر شما میتوانید یک رزومه فوقالعاده بنویسید و احتمالا در این بخش یک سوال مهم برای شما ایجاد شده است: آیا نوشتن کاور لتر ضرورت دارد؟ پاسخ ما به این سوال مثبت است، همیشه و تحت هر شرایطی، اگر امکان نوشتن کاور لتر وجود دارد؛ همراه با رزومه خود یک کاور لتر نیز بنویسید.
حال که دریافتیم چگونه میتوانیم یک رزومه کاری خوب بنویسیم در ادامه بهتر است نحوهی نوشتن یک کاورلتر مطابق با رزومه کاری را نیز بررسی میکنیم.
تسلط بر نوشتن کاور لتر باعث میشود که بتوانید تقاضای همکاری خود را بهصورت بینقص و کامل به سازمانها ارائه دهید و شانس خود را برای کسب یک تاریخ مصاحبه افزایش خواهید داد. کاور لتر یک ابزار ارزشمند در فرآیند یافتن یک شغل است و این امکان را در اختیار شما میگذارد که محتوای بیشتری به رزومه خود بیفزایید، شخصیت منحصر بهفرد خود را ابراز کنید و تمایل خود به کسب آن موقعیت شغلی را به بهترین شکل ممکن عرضه نمایید.
برای ایجاد یکپارچگی و تطابق ظاهری میان رزومه و کاور لتر، از نمونههای مشابه استفاده کرده و یا اینکه طراحی هر ۲ فایل را بهصورت یکسان انجام دهید.
۱۰. بازبینی رزومه و اتمام آن با یک پایانبندی قوی
پس از اتمام نوشتن رزومه و کاور لتر، کمکم به زمان ارسال آنها به سازمانها و مجموعههای مختلف نزدیک میشوید؛ هرچند بهتر است کمی دیگر صبر کرده و یک مرحله دیگر را نیز انجام دهید.
حال که دریافتیم چگونه یک رزومه کاری بنویسیم باید بدانیم که مهمترین و اصلیترین بخش نوشتن رزومه، بازبینی نهایی پیش از ارسال و اطمینان از درستی تمام اطلاعات درجشده در رزومه است. خطاهای رزومه نویسی همچون اشتباهات تایپی یا املایی، چیدمان نادرست و سایر موارد مشابه را باید بررسی کرد. همین موارد کوچک میتوانند باعث از بین رفتن فرصت شغلی شوند.
برای تسهیل این فرایند، مجموعه گامهای زیر را در نظر گرفته و هر کدام را بهصورت مجزا بررسی کنید:
۱. چک لیست راهنمای رزومه
- آیا اطلاعات تماس شما کاملا صحیح و درست نوشته شده است؟
- آیا رزومه شما شامل اطلاعات حساس و محرمانه نیست؟
- آیا رزومه شما در یک صفحه میگنجد و یا در صورت داشتن تخصص و دانش فراوان، به 2 صفحه رزومه نیاز دارید؟
- آیا متن رزومه شما خوانا بوده و بخشها بیش از حد شلوغ نیستند و یا کوچکترین اندازه سایز نوشتهها سایز 10 است؟
- آیا طراحی ظاهری رزومه شما با موقعیت شغلی مد نظرتان تناسب دارد؟
- آیا تمام بخشهای ضروری و لازم را در رزومه درج کردهاید؟
- آیا تمام دستآوردهای قابل ارزیابی را در بخش سوابق کاری درج کردهاید؟
- آیا رزومه شما تمام نیازمندیهای ذکر شده در آگهی استخدامی را تحت پوشش قرار میدهد؟
- آیا رزومه شما عاری از اشتباهات تایپی، املایی و نگارشی است؟
- آیا تمام اطلاعات شما بهصورت شفاف و حرفهای ساختاربندی شده است؟
تمام این سوالات را چک کرده و از درستی آنها در رزومه خود اطمینان حاصل نمایید. میتوانید یک کپی از این لیست را چاپ کرده و با کمک آن، رزومههای خود را پیش از ارسال، بررسی کنید.
۲. ویرایش و بازخوانی چند باره
حتی اگر شما دانشآموخته مقطع دکترا در دانشگاه هاروارد بوده و یا در مسابقات شهری و کشوری هجیکردن کلمات دارای مقام نخست باشید، باز هم متن رزومه خود را چندین بار بازخوانی و ویرایش کرده و از این طریق، احتمال وجود خطاهای سهوی و خجالتآور را از بین ببرید.
رزومه و کاور لتر خود را چندین بار بازبینی کرده و از صحیحبودن همه بخشهای آن اطمینان حاصل نمایید. متنی که در شب عالی به نظر میرسید، ممکن است در روز بعد و پس از چند ساعت استراحت کافی، چندان حرفهای و مناسب به نظر نرسد.
علاوه بر این، فایل رزومه خود را به یکی از دوستان بدهید و از آنها بخواهید که رزومه شما را بازخوانی کنند. اگر آن فرد برای خواندن متن رزومه و کاور لتر شما با مشکلات مختلفی از لحاظ خوانایی و یا چیدمان متن روبهرو شد؛ باید این را بهعنوان یک نشانه منفی در نظر بگیرید. در نتیجه رزومه خود را بهنحوی تغییر دهید که کارفرمای احتمالی بتواند بهراحتی رزومه و کاور لتر شما را مطالعه کند.
۳. ذخیره فایل رزومه و کاور لتر در چندین مکان و با چندین پسوند مختلف
امروزه اغلب مدیران استخدام ترجیح میدهند که شما رزومه خود را با پسوند PDF برای آنها ارسال کنید. هرچند برخی نیز ترجیح میدهند فایل را با پسوند .docx دریافت کنند. اگر فرآیند جستوجو برای یک شغل مناسب را آغاز کردهاید، رزومه و کاور لتر خود را در هر ۲ نوع فرمت ذخیره نمایید. تا زحمات شما در این فرآیند هدر نرفته و بهسرعت بتوانید به هر ۲ پسوند دسترسی داشته باشید. فایل رزومه خود را با یک نام واضح، حرفهای و ترجیحا نام و نام خانوادگی خود ذخیره کنید.
شما میتوانید برای افزایش امنیت فایل رزومهتان، چند کپی از آن را در بخشهای مختلف کامپیوتر ذخیره کنید. یک نسخه از آن را چاپ کرده و یا اینکه فایل آن را در گوگل درایو آپلود کنید. این اقدامات پیشگیرانه به شما کمک میکند که در صورت وقوع یک اتفاق ناخوشایند برای کامپیوترتان، فایل رزومه شما از بین نرود.
۴. ایمیلکردن تقاضای همکاری
غالبا باید رزومه و کاور لتر خود را از طریق ایمیل به سازمان مد نظر خود ارسال کنید. زمان ارسال رزومه خود، از نوشتن یک ایمیل کاملا محترمانه و حرفهای نیز اطمینان حاصل نمایید.
حال که میدانیم در رزومه کاری خود چه بنویسیم که بینقص و تاثیرگذار باشد، تنها ۴ نکته کلیدی باقیمانده که با رعایت آنها میتوانیم توجه مدیران استخدام و کارفرماها را بهخوبی جلب کنیم. این نکات شامل موارد زیر است:
نام مدیر استخدام را به کار ببرید.
از نوشتن عبارات عمومی و مبهم همچون «تقدیم به مسئول محترم سازمان …» و یا «مدیر محترم» اجتناب کنید. نوشتن اینگونه عبارات مبهم باعث میشود که تاثیر مناسبی بر روی مدیر یا کارفرما ایجاد نکنید؛
از عدم وجود انواع خطاهای تایپی، نگارشی یا املایی در ایمیل خود اطمینان حاصل کنید
علاوه بر بازبینی مجدد، از یک دوست و یا یکی از افراد خانواده خود بخواهید که ایمیل شما را پیش از ارسال، بازخوانی کنند؛
رزومهتان را با همان پسوند منتخب سازمان به ایمیل پیوست کنید؛
در ایمیل خود اعلام کنید که از برقراری ارتباط از طریق ایمیل کاملا خوشحال خواهید شد
با این وجود، یک شماره تلفن نیز در اختیار آن سازمان و یا مجموعه قرار دهید. علاوه بر این به شکل کاملا محترمانه اعلام کنید که در صورت عدم برقراری تماس از سوی آنها پس از یک بازه ۷ روزه، شما برای کسب اطلاعات بیشتر با آنها تماس خواهید گرفت.
اگر میخواهید تاثیر اولیه بسیار بهتری بر روی بخش استخدامی سازمان منتخب خود بگذارید، تقاضای همکاری خود را با یک کاور لتر مناسب همراه کرده و هر دو را بهصورت همزمان برای آنها بفرستید.
سخن آخر
رزومه کاری خوب اولین گام برای برقراری ارتباط با یک سازمان منتخب خواهد بود. همچنین در رزومه کاری خود چه بنویسیم که بینقص و تاثیرگذار باشد. علاوه بر ایجاد یک تاثیر اولیه فوقالعاده، احتمال کسب یک فرصت مصاحبه و پس از آن امکان استخدام را بهطرز چشمگیری افزایش خواهد داد. بنابراین با استفاده از این ۱۰ گام، آموختیم که چگونه یک رزومه کاری خوب بنویسیم و پس از بازبینی نهایی، آن را ارسال نماییم.
در این مطلب توضیح دادیم چگونه رزومه کاری بنویسیم و چه مواردی را در آن قرار دهیم. امیدواریم مطالعهی این مطلب برای شما مفید بودهباشد. نظرات خود را با ما بهاشتراک بگذارید.
موسسه پایشگران پارسیان با بیش از یک دهه تجربه در زمینه آموزش و مشاوره و برنامه ریزی کسب و کار در کنار شماست.
جهت اطلاع از دوره های آموزشی موسسه پایشگران پارسیان از لیست دوره ها دیدن فرمایید.
از صفحه اینستاگرام هولیدنگ پایشگران پارسیان دیدن فرمایید.