تفاوت استرس و اضطراب
آیا میدانید تفاوت استرس و اضطراب چیست؟ استرس و اضطراب بخشی طبیعی از پاسخ جنگ یا گریز و واکنش بدن به خطر به حساب میآید. هدف از این پاسخ اطمینان از هوشیاری، تمرکز و آمادگی فرد از مقابله با تهدید است. با این که چند تفاوت بین استرس و اضطراب وجود دارد، اما بروز هر دو طبیعی است، اگرچه بعضی اوقات میتواند افراد را تحت فشار زیادی قرار دهد. در این مطلب توضیح میدهیم فرق اضطراب و استرس چیست و نگاهی به استراتژیهایی برای درمان و مدیریت آنها میاندازیم. همچنین توضیح میدهیم که چه زمانی بهتر است از مراقبتهای تخصصی در این زمینه کمک بگیرید.
تفاوت استرس و اضطراب چیست؟
اکنون پاسخ میدهیم تفاوت اضطراب و استرس چیست. استرس و اضطراب هر دو بخشی از مبارزهی طبیعی بدن یا پاسخ جنگ و گریز بدن است. وقتی کسی احساس تهدید میکند، بدنش هورمونهای استرس آزاد میکند. هورمونهای استرس باعث میشود ضربان قلب سریعتر و در نتیجه خون بیشتری به اندامها پمپاژ شود. این پاسخ به شخص اجازه میدهد تا آماده جنگ، مقابله با خطر یا گریز و فرار باشد. همچنین تنفس نیز سریعتر میشود و فشار خون نیز بالا میرود. در عین حال حواس فرد قویتر میشود و بدن موادی مغذی به خون آزاد میکند تا اطمینان حاصل شود که همه جای بدن از انرژی مورد نیاز خود برخوردار است. این روند خیلی سریع اتفاق میافتد و متخصصان آن را استرس مینامند.
تفاوت استرس و اضطراب در این است که اضطراب، پاسخ بدن به آن استرس است.
Stress Stock photos by Vecteezy
بسیاری از افراد اضطراب را به عنوان احساس پریشانی، بیقراری یا ترس و وحشتی تجربه میکنند که کسی قبل از یک رویداد مهم دارد. این پروسه فرد را هوشیار و آگاه نگاه میدارد. هنگامی که شخص با تهدید جسمی یا عاطفی واقعی یا احتمالی روبهرو شود، پاسخ جنگ یا گریز میتواند شروع شود. این پاسخ میتواند در موقعیتهایی مفید باشد، اما در عین حال امکان ایجاد اختلال در زندگی روزمرهی برخی از افراد هم وجود دارد.
در ادامه، تفاوتهای علائم استرس و اضطراب را بررسی میکنیم.
تفاوت علائم استرس و اضطراب چیست؟
حال که تفاوت استرس و اضطراب را توضیح دادیم، در ادامه قصد داریم علائم هر کدام را نیز بررسی کنیم. بین علائم استرس و اضطراب شباهتهای زیادی وجود دارد. وقتی فردی استرس داشتهباشد، ممکن است این علائم را تجربه کند:
- ضربان قلب سریعتر؛
- تنفس سریعتر؛
- افکار مضطرب؛
- خلقوخوی تحریکپذیر یا عصبانیت؛
- نارضایتی عمومی؛
- احساس کلافگی؛
- تنهایی؛
- حالت تهوع؛
- سرگیجه؛
- اسهال یا یبوست.
تفاوت استرس و اضطراب در برخی علائم آنها نیز دیده میشود. وقتی کسی مضطرب است، بیشتر این نشانهها را تجربه میکند:
- ضربان قلب تند؛
- تنفس سریعتر؛
- احساس اضطراب یا ترس؛
- تعریق؛
- اسهال یا یبوست؛
- عصبانیت؛
- تنش؛
- بیقراری.
چگونه تفاوت استرس و اضطراب را تشخیص دهیم؟
گرچه چندین تفاوت بین استرس و اضطراب وجود دارد اما استرس و اضطراب بخشی از واکنش یکسان بدن هستند و علائم مشابهی دارند. این بدان معناست تشخیص این دو از یکدیگر ممکن است دشوار باشد. فرق استرس و اضطراب اینگونه است که استرس کوتاهمدت و در پاسخ به یک تهدید شناختهشده است. اضطراب میتواند طولانیمدت باشد و گاهی اوقات به نظر میرسد که هیچ چیز خاصی باعث ایجاد آن نشدهاست. با اینکه تفاوت کمی بین استرس و اضطراب وجود دارد، اما روشهای بسیاری برای کنترل و کاهش هر دو موجود است.
Stress Stock photos by Vecteezy
راههای درمان و کنترل استرس و اضطراب چیست؟
حال که تفاوت استرس و اضطراب را بررسی کردیم، وقت آن است که روشهای درمان و مدیریت آنها را نیز بدانیم. افراد میتوانند استرس و اضطراب را از چندین طریق درمان یا مدیریت کنند، از جمله:
تکنیکهای تنآرامی یا ریلکسیشن
اگرچه تا حدودی تفاوت بین استرس و اضطراب وجود دارد، اما تکنیکهای تنآرامی میتواند به افراد در مقابله با استرس و اضطراب کمک زیادی کند. این تکنیکها شامل موارد زیر هستند:
- تمرینات تنفسی؛
- تمرکز کردن بر یک کلمهی آرامبخش، مانند «صلح» یا «آرامش»؛
- تجسم منظرهای آرام مانند ساحل یا علفزار؛
- یوگا؛
- مدیتیشن؛
- شمارش آهسته تا ۱۰.
ورزش
با وجود تفاوت بین استرس و اضطراب، ورزش میتواند به کنترل هر دو کمک کند. فعالیت بدنی به افراد در مقابله با شرایط استرسزا کمک میکند. این فعالیتها میتوانند پیادهروی سریع، دوچرخهسواری یا دویدن باشد. حرکات منعطف و روان فعالیتهایی مانند یوگا نیز میتواند در بازیابی احساس آرامش به افراد موثر قرار گیرد.
صحبت کردن
صحبت کردن درمورد نگرانیها، چه حضوری، چه از طریق تلفن و چه از طریق اینترنت، به کاهش استرس در افراد کمک میکند. با این حال که چند تفاوت بین استرس و اضطراب وجود دارد، اما این روش میتواند به کنترل هر دو کمک کند. شما میتوانید با یک دوست، شریک عاطفی، عضوی از خانواده، همکار یا هر فرد مورد اعتماد دیگری که در زندگیتان دارید، صحبت کنید.
چند مورد دیگر که کمک میکند عبارتاند از:
- بپذیرید که نمیتوانید همه چیز را کنترل کنید؛
- به جای تلاش برای ایدئال بودن، سعی کنید بهترین نسخهی خود باشید؛
- کشف کنید که چه چیزی باعث استرس و اضطراب شما میشود؛
- مصرف کافئین و الکل را محدود کنید؛
- وعدههای غذایی متعادلی داشتهباشید؛
- به اندازهی کافی بخوابید؛
- هر روز ورزش کنید.
درست است که این موارد ساده و تکراری به نظر میرسند، اما با به کار گرفتن مداوم و همیشگی آنها متوجه تاثیر قابلتوجه آنها در سلامت روانتان خواهید شد.
آیا ممکن است استرس و اضطراب به یکدیگر تبدیل شوند؟
بعضی اوقات استرس میتواند به اضطراب تبدیل شود. همانطور که گفتیم فرق استرس و اضطراب اینگونه است که استرس واکنش بدن در برابر یک تهدید است، و اضطراب، واکنش بدن در برابر استرس است.
چهزمانی باید به متخصص مراجعه کنیم؟
داشتن استرس و اضطراب همیشه بد نیست. اینها در واقع واکنشهای طبیعی و کوتاهمدتی هستند که انسانها برای ایمن ماندن به آنها نیاز دارند.
حال که تفاوت استرس و اضطراب و روشهای مدیریت این دو را یاد گرفتید، باید این نکته را هم بدانید که اگر کسی همواره یا به مدت زیادی احساس استرس یا اضطراب زیادی کند، ممکن است از استرس مزمن یا یک اختلال اضطرابی رنج ببرد، باید با یک متخصص صحبت کند.
برخی علائم هشداردهنده شامل موارد زیر هستند:
- اضطراب بیشازحد که در زندگی روزمره اختلال ایجاد میکند؛
- سوءمصرف مواد مخدر یا الکل برای مقابله با استرس یا اضطراب؛
- ترسهای غیرمنطقی؛
- تغییر قابلتوجه در عادات خواب؛
- تغییر قابلتوجه در عادات غذایی؛
- تغییر قابلتوجه در عادتهای بهداشت فردی؛
- احساس ناراحتی طولانی مدت؛
- آسیب رساندن به خود یا فکر کردن درمورد آن؛
- افکار خودکشی؛
- احساس عدم کنترل بر اوضاع.
خلاصه
در این مطلب به طور مفصل توضیح دادیم فرق اضطراب و استرس چیست. استرس و اضطراب واکنشهای کاملا طبیعی انسان نسبت به شرایط تهدیدآمیز یا نگرانکننده است. هر دوی اینها بخشی از پاسخ جنگ یا گریز هستند که با آمادهسازی بدن برای مقابله با خطر، ما را ایمن نگاه میدارند. فرق بین استرس و اضطراب این است که استرس واکنش بدن به تهدید به حساب میآید و اضطراب، واکنش بدن به استرس است.
با این حال که چندین تفاوت بین اضطراب و استرس وجود دارد اما شما میتوانید استرس و اضطراب خود را با تکنیکهای آرامسازی مانند تمرینات تنفسی، فعالیت بدنی و صحبت در مورد نگرانیهای خود مدیریت کنید. بعضی اوقات استرس و اضطراب میتواند فشار زیادی بر افراد وارد کند و به استرس مزمن یا اختلال اضطرابی منجر شود. هرکسی که احساس کند استرس یا اضطراب در زندگی روزمرهاش اختلال ایجاد میکند بهتر است با یک فرد متخصص صحبت کند. اگر سؤال و یا نظری درمورد این مطلب دارید، میتوانید با ما در میان بگذارید.
موسسه پایشگران پارسیان با بیش از یک دهه تجربه در زمینه آموزش و مشاوره و برنامه ریزی کسب و کار در کنار شماست .
جهت اطلاع از دوره های آموزشی موسسه پایشگران پارسیان از لیست دوره ها دیدن فرمایید.
از صفحه اینستاگرام هولیدنگ پایشگران پارسیان دیدن فرمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
شاخص های جانشین پروری
مهارت های زندگی
سبک یادگیری شنیداری
ضریب هوشی نرمال
سایه سازی شغلی
هلدینگ چیست؟
امکان ارسال نظر وجود ندارد.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.