کمپین بازاریابی
کمپین های بازاریابی محور اصلی راهبردها و برنامههای کسبوکارهای موفق هستند، زیرا بازاریابان از کمپینها برای راهاندازی کسبوکارهای جدید، حفظ کسبوکارهای فعلی و شناساندن برند به مخاطبان جهانی استفاده میکنند. اگر میخواهید شغلی در حیطهی بازاریابی داشتهباشید، لازم است اصول اساسی کمپینهای بازاریابی را بدانید. در این مطلب توضیح میدهیم که کمپین بازاریابی چیست، به نحوهی طراحی کمپین بازاریابی موفق میپردازیم و با انواع آن آشنا میشویم.
کمپین بازاریابی چیست؟
کمپین های بازاریابی روشهای راهبردیای برای بالا بردن مشارکت مشتریان هستند و کمک میکنند شرکت به اهداف مشخصی دست یابد. شرکتها از کمپینهای بازاریابی برای دستیابی به اهدافی مانند افزایش آگاهی از برند، فروش یا دریافت بازخورد از مشتریان استفاده میکنند.
نمیتوان هر نوع فعالیت بازاریابیای را کمپین نامید. کمپینها شبکهای از رویدادها هستند که برای دستیابی به هدف خاصی مهندسی شدهاند؛ بنابراین، تحلیل بازاریابی رقابتی (Competitive Marketing Analysis)، که روش مرسومی در حوزهی بازاریابی است، به خودی خود نوعی کمپین نیست، اما میتواند بخشی از یک کمپین بزرگتر باشد که هدف آن بخش خاصی از بازار یا بررسی نگرش افراد به محصولی جدید است.
کمپینهای بازاریابی در کانالهای رسانهای متفاوتی اجرا میشوند و ممکن است محصولات تبلیغاتی یا تکنیکهای تعاملیتر را برای افزایش مشارکت کاربران به کار ببرند. مثلا برای افزایش مشارکت درمورد برند یا محصولی خاص میتوان از کمپینهای توییتری استفاده کرد.
منابع مختلف بازاریابی مطابق با مارکتینگ پلن یا برنامهی بازاریابی انتخاب میشوند. برنامهی بازاریابی مانند یک نقشه روش تبلیغ محصولات و افزایش مشارکت عمومی را مشخص میکند. برنامهی بازاریابی تعیین میکند که چطور یک برند باید بهتر از انتظارات مشتری (over-deliver) ظاهر شود و با محصولات خود مشتریان را شگفتزده کند.
کمپینها بخشی ضروری از این راهبرد هستند و به شرکتها کمک میکنند که اطلاعات خدمات و محصولات را به مشتریان منتقل کنند و به اَشکال گوناگون با آنها ارتباط برقرار کند تا به اهدافشان برسند.
این اهداف معمولا در یکی از دستههای زیر جای میگیرند:
- تبلیغ: محصول یا خدمتی را در دید مخاطب قرار دهیم؛
- برندسازی: افزایش آگاهی از برند در بازار هدف؛
- افزایش بازخورد: وقتی کسبوکار به ایدههای ارزشمند مشتریانش نیاز دارد، میتوان از کمپین بازاریابی استفاده کرد؛
- مدیریت درآمد از فواید کمپین بازاریابی: یک کمپین بازاریابی به تسهیل معاملات دیجیتال کمک میکند و به این ترتیب درآمد را افزایش میدهد؛ بهعلاوه، کمک میکند شرکت مشتری جدیدی پیدا کند؛
- فراهم کردن محیطی مشارکتجویانه: تشویق مشتریان به صحبت درمورد محصولاتتان دشوار است، اما بازاریابی دهانبهدهان بسیار ارزشآفرین است. کسبوکارها از کمپینهای بازاریابی استفاده میکنند تا مشارکت افراد را به نحوی بالا ببرند که آگاهی از برند افزایش یابد؛
- تبلیغات رویدادی: از آنجایی که رویدادها بسیار هزینهبر هستند، کسبوکارها از کمپینهای بازاریابی استفاده میکنند تا افراد حتما در رویداد شرکت کنند.
مطلب مرتبط: نیچ مارکت
مراحل طراحی کمپین بازاریابی چیست؟
اولین مرحله در تشکیل کمپین بازاریابی، برنامه ریزی موفق است. در برخی از موارد، این بخش هزینهبرترین بخش کمپین است. شاید لازم شود با تعدادی از ذینفعان دیدار کنید. برای طراحی برنامهی کمپین بازاریابی به شکلی مؤثر باید ابتدا برنامهی بازاریابی داشتهباشید.
از مراحل زیر برای تهیهی برنامهی بازاریابی مختص کانال (Channel Marketing Plan) و کمپین استفاده کنید:
۱. تنظیم و تعریف موفقیت و اهداف کمپین بازاریابی
قبل از اینکه کمپین را شروع کنید، باید دیدتان را گسترش دهید و راهبرد مناسب بازاریابی را شناسایی کنید؛ بدین معنا که باید برنامهی بازاریابی مختص کانال را مشخص کنید تا بتوانید کمپین را درون آن تعریف کنید. لازم است در ابتدای فرایند اهداف سازمان را در نظر بگیرید و اقدامات بازاریابی را با آنها منطبق کنید.
به عنوان مثال، اگر شرکت خردهفروشی هدفگذاری کردهاست که هر سال درآمدش را در زمان تعطیلات ۱۰٪ افزایش دهد، هدف بازاریابی باید شناسایی نقاطی باشد که خریداران بالقوه در آنها ساکناند یا تلاش برای جذب خریدارانی باشد که در تعطیلات پارسال بیش از ۱۰۰ واحد پولی خرید کردهاند.
۲. انجام تحقیقات بازاریابی یا آزمایش کردن
وقتی اهداف برنامهی بازاریابی تعطیلات مشخص شد، شرکت باید به تحقیقات بازاریابی بپردازد تا بداند سهم بازارش چقدر است و چطور میتواند آن را گسترش دهد. در این مورد بازاریاب میتواند ۲ نوع کمپین بازاریابی را طراحی کند؛ یکی برای محلهایی که جمعیت خریداران در آن جا متمرکز است و دیگری برای مکانهایی که خریداران کمتری در آن ساکن هستند. بازاریابان با طراحی چنین برنامهای میتوانند پیام مناسب برای هریک از خریداران بالقوه و قدیمی را ارسال کنند.
لازم است بازاریاب قبل از طرحریزی کمپین درک خوبی از مخاطب خود داشتهباشد. این موضوع صرفنظر از نوع راهبردی که به کار گرفته میشود، مهم است.
۳. ساختن برنامهی بازاریابی برای کانالهایتان
وقتی اطلاعات مشتریان و بازار هدف را داشتهباشید، میتوانید برنامهی بازاریابی مختص کانال را تهیه کنید. رسانه یا کانالی را برگزینید که بیشترین دسترسی به مشتریانتان را برای شما فراهم میکند. به عنوان مثال، اگر میخواهید افرادی از نسل هزاره را هدف قرار دهید که به فناوری علاقه دارند، بهتر است به جای نمایشگرهای تبلیغاتی سنتی و نامه، از تبلیغات دیجیتال استفاده کنید. پیامتان را از طریق موبایلها و تبلتهای آنان برسانید.
۴. مشخصکردن محدودهی کمپین بازاریابی
پس از اینکه کانالها مشخص شدند، میتوانید کمپین را تشکیل دهید. کار کمپین را با مشخص کردن اهداف آن شروع کنید؛ سپس محدودهی آن را مشخص کنید. برای مثال، کمپینی که برای دریافت لایک بیشتر در فیسبوک هدفگذاری کردهاست، میتواند محدودهی کمپین را سیروزه تعریف کند و در این مدت هر روز در فیسبوک مسابقه برگزار کند.
۵. مدیریت پروژهها و مهلت آنها
قبل از شروع کمپین، زیرساختهای لازم را فراهم کنید. ممکن است لازم باشد در فناوریهای بازاریابی سرمایهگذاری کنید تا بتوانید در مهلت مقرر به اهدافتان برسید و پروژه را مدیریت کنید.
کمپین بازاریابی چه انواعی دارد؟
چندین نوع کمپین بازاریابی وجود دارد. همهی آنها را میتوان در ۴ دستهی اصلی جای داد که عبارتاند از:
- کمپین بازاریابی پولی (Paid campaigns): شامل کارهایی مثل پرداخت به ازای کلیک، تبلیغات همسان، اجتماعی، اسپانسر شدن، بازاریابی مجدد، بازاریابی، تبلیغات نمایشی تبلیغ میشود؛
- کمپینهای مبتنی بر محبوبیت (Earned campaigns): برای مثال، میتوان از تبلیغات افراد تأثیرگذار (influencer advertising)، ترافیک لینکهای ورودی، راهبردهای توسعهی روابطعمومی و ستوننویسی در مطبوعات نام برد؛
- کمپینهای اشتراکگذاری (Owned campaigns): کمپینهای شبکههای اجتماعی، کمپینهای بازاریابی دهان به دهان و ارجاع (referrals) در این دسته قرار دارند؛
- کمپینهای مبتنی بر ابزارهای آنلاین شرکت (Owned campaigns): وبلاگ شخصی که ترافیک ارگانیک ایجاد میکند و کمپین ایمیلی که با هدف ترغیب مشتریان قدیمی اجرا میشود، از جمله روشهایی هستند که در این دسته جای میگیرند.
سخن پایانی
در این مطلب با کمپینهای بازاریابی آشنا شدیم و پاسخ دادیم مراحل طراحی یک کمپین چیست. همچنین توضیح دادیم یک کمپین موفق، به تحقق چه اهدافی در کسبوکار کمک میکند. در نهایت امیدواریم با مطالعهی این مطلب بتوانید یک کمپین بازاریابی موفقیتآمیز را برنامهریزی کنید. نظرات خود را با ما بهاشتراک بگذارید.
موسسه پایشگران پارسیان با بیش از یک دهه تجربه در زمینه آموزش و مشاوره و برنامه ریزی کسب و کار در کنار شماست.
جهت اطلاع از سایر برنامه های آموزشی موسسه پایشگران پارسیان از لیست دوره ها دیدن فرمایید.
از صفحه اینستاگرام هولیدنگ پایشگران پارسیان دیدن فرمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
برنامه ریزی جانشین پروری
روشهای موثر کاهش استرس
سبک یادگیری بصری
نگهداشت نیروی انسانی
ارزشهای زندگی
سبک یادگیری منطقی
امکان ارسال نظر وجود ندارد.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.